Honvéd kadét szakképzés Csepelen

A következő tanévtől, 2019 szeptemberétől a Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is indíthat honvéd kadét szakképzést az intézményben, mivel a feltételek megfelelőek a képzésre. Ezt közölte a sajtóval Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miután bejárta az iskola épületét, valamint a hozzá kapcsolódó kollégiumot és sportkomplexumot. A bejáráson részt vett Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai helyettes államtitkára, Valló Péter, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma főigazgatója és Tircsi Hajnal alezredes, a Honvédelmi Minisztérium szakreferense.

A honvéd kadétprogram a KatonaSuli program folytatásaként kialakított, fiatalok honvédelmi pályára irányításáról szóló kezdeményezés. A program pillérei közé tartozik a honvédelmi alapismeretek tantárgy; a honvéd kadét ágazati szakképzés; honvéd kollégiumok és középiskolák működtetése; tanórán kívüli, sport és szabadidős tevékenységek; valamint közszolgálati munka, amely magába foglalja a hadisírok gondozását.

 

Kadét szakképzés a Weis Manfrédban

 

A honvéd ágazati szakképzés előzménye, hogy egy-egy 32-35 fős osztállyal képzés indult a 2017/2018-as tanévben Szekszárdon és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájában. A honvéd kadét ágazati szakképzést – a honvédelmi miniszter kérésére – a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. július elsejétől vette fel az Országos Képzési Jegyzékbe (OKJ).

A honvéd kadét ágazati szakképzésben a tanulók az OKJ 52 honvéd kadét, igazgatási ügykezelő szakmai végzettséget szereznek. A képzés során 1700-2000 óra katonai szakmai tartalmú tananyagot tanulnak a diákok, mely elegendő ismeretet nyújt részükre, hogy sikeresen felvételizhessenek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre vagy a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiára.

Jelenleg két intézményben folyik honvéd kadét ágazati szakképzés, a 2018/2019-es tanévben pedig további háromban indítják el.

A csepeli iskola idén májusban jelezte csatlakozási szándékát. A tervek szerint 25-30 diákkal indítanának egy osztályt a következő évtől.

Németh Szilárd az intézmény bejárása után elégedetten nyugtázta: „A látvány meggyőzött arról, hogy a Weiss Manfréd iskola alkalmas honvéd kadét szakképzés indítására. Adottak a feltételek a képzési rendszer megvalósításra, megfelelő az intézmény felszereltsége. Az iskola rendelkezik egy 400 férőhelyes kollégiummal, komoly sportkomplexummal és egy lőtérrel is.”

Cs. A.

Forrás: csepel.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .