Lehet népszavazni az atlétikai stadionról

A Kúria szerint lehet népszavazást tartani arról, épüljön-e atlétikai stadion a Csepel-sziget csúcsán, ezért a bíróság hitelesítette az erről szóló népszavazási kezdeményezést – írja az MTI.

Csepelnek még nincs stadionja, mint ahogy NBI-es csapata sincs, de ez nem zárja ki egymást. Igaz, ez esetben nem fociról van szó, hanem atlétikai stadionról. Hogy szükséges-e vagy sem, nem tisztem megválaszolni de az ellenzék részéről az LMP népszavazási kezdeményezést nyújtott be, amit a Nemzeti Választási Bizottság elutasított. Először.

A kérdést eredetileg Kassai Dániel volt LMP-s politikus nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), és úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy 2023. január 1-ig a 38086/78 helyrajzi számú Kvassay Jenő út, Ráckevei-Soroksági Dunaág, Duna folyam, MÁV Kelenföld-Keleti pályaudvar vasútvonal által határolt területre atlétikai stadion ne épüljön?” – írja az index.hu

 

Látványterv az atlétikai világbajnokság helyszínéről. Nagy üzlet lesz megvalósítani. (Fotó: KKBK)

Az NVB júliusban megtagadta a kérdés hitelesítését, arra hivatkozva, hogy a kérdés egy kormányrendelet módosítására irányul, vagyis nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, pedig népszavazást csak a parlament hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani.

Az NVB határozata ellen Kassai Dániel a Kúriához fordult, amely hétfőn – megváltoztatva az NVB döntését – hitelesítette a kérdést.

Magyarán, lehet népszavazást tartani az ügyben, ugyanis a Kúria szerint a kérdés nem arra vonatkozik, hogy a Budapesti Atlétikai Stadion ne épüljön meg, hanem hogy az építkezés megkezdését halasszák el. A Kúria szerint a „Soroksági” elírás sem zavaró. Helyette nyilván Soroksárit akart írni Kassai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .