Lakossági tájékoztatás a volt Csepel Művek területén elhelyezkedő, nem lakáscélú ingatlanokról

Tisztelt Csepeli Lakosok!

Önkormányzatunkhoz az elmúlt időszakban több jelzés érkezett, miszerint ingatlanirodák a lakáshirdetések között, a volt Csepel Művek területén elhelyezkedő, nem lakáscélú ingatlanokat kínálnak megvételre. A hirdetések alapján az ingatlanokba be lehet jelentkezni, lakcímet lehet létesíteni ezzel azt sugallva, hogy azokat jogszerűen lakásként lehet birtokba venni és használni.

Felhívjuk minden érintett figyelmét, hogy a volt Csepel Művek területén lévő ingatlanok Budapest XXI. kerület Csepel Építési Szabályzatáról szóló 24/2018. (X. 26.) számú önkormányzati rendelete (továbbiakban: CSÉSZ) szerint gazdasági, jellemzően raktározást, termelést szolgáló terület (Gksz-2) építési övezetbe tartozik.

Az ilyen típusú építési övezetben, Csepelen, lakóépületeket építeni, bővíteni, vagy egyéb rendeltetésből lakásokat kialakítani szabálytalan! [CSÉSZ 47. § (1) bek.]

Azon esetekben, ahol a hivatalos rendeltetést (pl. iroda, raktár stb.) ennek ellenére megváltoztatják és az önálló rendeltetési egységeket lakásként használják a továbbiakban, a rendeltetéstől eltérő használat, mint szabálytalan tevékenység jogkövetkezményeivel kell számolnia a tulajdonosnak, vagy a bérlőnek!

Amennyiben a fentiekhez hasonló „lakás”, „lakóépület” megvásárlását, bérlését tervezik a következő intézkedések megtételét javasoljuk:

  1. ellenőrizzék a földhivatali tulajdoni lapon (évente két darab ingyenesen természetes személyek számára lekérhető) különösen az ingatlan adatait (lásd lenti fotón a tulajdoni lap I. része), és tulajdonosok adatait (tulajdoni lap II. része)
  • kérjenek információt az illetékes építésügyi hatóságtól, vagy
  • a Polgármesteri Hivataltól az építkezés, a lakáskialakítás szabályszerűségének ellenőrzése céljából.

Ilyen esetekben az ingatlan adás-vételét, vagy bérlését csak abban az esetekben javasoljuk, ha meggyőződtek a lakások kialakításának hatósági iratokkal igazolt, szabályosságáról.

Felhívom a leendő ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy nem lakáscélú ingatlan megvásárlása esetén a tulajdonost építményadó fizetési kötelezettség is terheli, továbbá a lakásvásárláshoz kapcsolódó egyes illetékkedvezmények sem illetik meg a tulajdonost.

Járjanak el kellő körültekintéssel az ingatlanokra vonatkozó adásvételi szerződés aláírása előtt!

Budapest, 2020. február 6.

dr. Szeles Gábor sk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .