Testületi ülés: új szolgáltatásokkal segít a családoknak az önkormányzat

A csepeli önkormányzat első, januári testületi ülésén az itt élő gyermekeknek nyújtott szolgáltatások fejlesztéséről, buszjáratokra tett javaslatokról és egészségügyi kérdésekről vitáztak, döntöttek a képviselők.

Kerületünk minden csepeli gyermeknek biztosítani tudja az óvodai ellátását. Az önkormányzat az elmúlt években sokszáz millió forintból fejlesztette ezeket az intézményeket. Ugyanakkor az intézményrendszer jobb kihasználásával fejleszteni lehet a gyermekeknek és a szülőknek nyújtott szolgáltatásokat. A képviselők elé így került egy olyan előterjesztés, melyet a Dél-Pesti Tankerületi Központ, a csepeli intézmények és a szülők igényei alapján dolgoztak ki.

A tervek szerint az autista gyermekek óvodai ellátását a Hétszínvirág Tagóvodában biztosítják, ahol gyógypedagógai csoportot hoznak létre. Az iskoláskorú gyermekek autista csoportja a Vénusz Óvodában lesz, szakmai együttműködésben az autisták integrálását végző Móra Ferenc Általános Iskolával valamint a Nagy Imre Általános Iskolával. Új bölcsődei férőhelyek is létesülnek, így Királyerdőben ismét lesz bölcsőde. Emellett három tagóvodában óvoda-előkészítő csoportok indulnak. Ez azért szükséges, mert az óvodákban rendkívül magas a 3. életévüket be nem töltött azon gyermekek száma, akik nemcsak nevelésre, de gondozásra is szorulnak. A tervezett átszervezésnek köszönhetően az önkormányzat hatékonyabban használja fel intézményrendszerét, több szolgáltatást tud nyújtani a családoknak, de továbbra is minden óvodás korú gyermeknek biztosítani tudja a megfelelő ellátást.

Hirdetés

Auróra sarokgarnitúra Csepelen a Pega Bútorüzletben

Egyetlen politikus, az ellenzéki Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő látott lehetőséget arra, hogy az autista gyermekek ellátásának javításából és a bölcsődei szolgáltatás bővítéséből azt a következtetést vonja le, hogy óvodabezárás zajlik, vagyis a csepeli óvodásoknak nem jut ellátás. Az előterjesztésnél megszólaló szakértők egyöntetűen cáfolták a politikus vádjait, és az ellenzékből sem értett vele egyet senki. A szolgáltatásfejlesztésről szóló döntést így teljes támogatás kísérte mind a kormányzó pártok, mind az ellenzéki képviselők részéről: 17 igennel tartózkodás és ellenszavazat nélkül szavazták meg azt (egy képviselő beteg volt).

A Közrendvédelmi és Közbiztonsági Bizottság felmérte a kerületben közlekedő buszjáratokkal kapcsolatos lakossági igényeket, mely járatoknál lenne érdemes módosítani az útvonalat, növelni a járatsűrűséget. Ez alapján a bizottság javaslatot tett arra, hogy a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban sűrítsék a 159-es járatot. A 179-es buszjárattal kapcsolatban is több változtatást javasoltak. A Közvágóhídig közlekedő járatot meghosszabbítanák a Boráros térig, és hétvégén is működtetnék. A jelenleg félóránként közlekedő 179-es hétköznap negyedóránként járna. A testület felhatalmazta a polgármestert arra, hogy kezdjen egyeztetést a BKK-val a fejlesztési javaslatokról.

Az önkormányzat testülete kinyilvánította, hogy egyetért a kormány második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia céljával, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia és klímapolitikai prioritásait. Ez tartalmazza például, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékban karbonsemleges lesz. Az önkormányzat vállalja, hogy a Csepeli Környezetvédelmi Alap segítségével és helyi klímastratégia kidolgozásával, civilek és a lakosok bevonásával folyamatosan támogatja a kormányzat energia- és klímapolitikáját.

A testület elfogadta Dukán András Ferenc (Momentum) előterjesztését a csepeli egészségügyi szolgáltatások áttekintéséről. A döntés értelmében a Szociális-, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság felméri az egészségüggyel kapcsolatos lakossági igényeket és panaszokat, és stratégiai javaslatokat fogalmaz meg. A városatyák bruttó 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatást szavaztak meg a Rákóczi Szövetségnek, és támogatják testvérvárosunkban, Nagyszalontán a Székely László Park újjáépítését.

csepel.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .