Június közepétől indul a Kvassay híd felújítása

Június 13-ától december végéig tart a Kvassay HÉV-híd felújítása. A két ütemben zajló munkálatokról és a közlekedés menetrendjéről Kazai Katalint, a MÁV-HÉV Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

A Kvassay híd az ország egyik legforgalmasabb vasúti hídja, amelyen évente 86 ezer vonat halad át. A H7-es HÉV szerelvényei egy munkanap során 260-szor mennek át a Duna felett. Bár a vasúti pályán történt korábban sín- és kapcsolórendszer-csere, legutóbb tavaly júliusban cserélték a vasúti talpfákat és dilatációs szerkezetet, de az 1951-ben átadott hídon tartószerkezetet érintő jelentősebb felújítást még soha nem végeztek. Ha a rekonstrukció idén nem történne meg, a hidat teljesen le kellene zárni és nem lehetne használni.

Kazai Katalint, a MÁV-HÉV Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese a Csepeli Hírmondónak elmondta, a vágányzár ideje alatti forgalomtechnikai koncepciót, az autóbuszos pótlási útvonalat a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja 2019-ben készíttette, széles körű szakmai egyeztetéseket követően a MÁV-HÉV Zrt. a felújítás alatt érvényben lévő forgalmi rendet ennek alapján valósítja meg.

Végállomás: Kvassay híd

A munkálatok két ütemben zajlanak. Június 13-án 9 napra teljesen leáll a HÉV-közlekedés, a Szent Imre tér és a Boráros tér között pótlóbuszok fogják szállítani az utasokat. A beruházás első ütemében kialakítják a Kvassay híd nevű ideiglenes végállomást és a hozzá tartozó buszfordulót. Megépítik továbbá a biztonságos átszállást segítő peront és a hozzátartozó rámpát. A munkálatok ideje alatt teljes vágányzárra van szükség. A projekt következő üteme június 22-én kezdődik és előreláthatólag december végégi tart. Ekkor már lehet HÉV-vel utazni, de csak rövidített útvonalon, Csepel végállomásról a Kvassay híd Csepel-sziget hídfőig, ahonnan pótlóbuszokkal lehet majd a Boráros térre eljutni. „Szabadkikötő megálló után, a Wein János út és a Weisz Manfréd út találkozásánál Kvassay híd elnevezéssel ideiglenes HÉV-állomás létesül, hogy a Csepelről jövő az utasok még a híd előtt át tudjanak a szállni a pótlóbuszra, amellyel Közvágóhíd és Müpa megállókkal a Boráros térig közlekedhetnek” – mondta Kazai Katalin.

Buszsávot alakítanak ki

Hozzátette, a HÉV-szerelvények csúcsidőszakban Csepel végállomás és Kvassay híd között 7-8 percenként, napközben és hétvégén 10 percenként közlekednek. A pótlóbuszok ennél sűrűbben járnak majd és a vonatok beérkezését követően azonnal indulnak tovább a Boráros tér felé. A buszok csúcsidőszakban másfél-két percenként követik egymást, csúcsidőn kívül pedig 2-3 autóbusz fog csatlakozni egy HÉV-járathoz. Az átszállás rövid, egy-két perces gyaloglást vesz igénybe, az utasoknak a Weisz Manfréd út túloldalára nem kell átmenni. A pótlóbuszok minél gyorsabb közlekedése érdekében a Kvassay Jenő úton a Közvágóhídig az egyik forgalmi sávból buszsávot alakítanak ki és átprogramozzák a jelzőlámpákat. A felújítás alatt itt nehezebb lesz gépjárművel közlekedni, ezért a MÁV-HÉV Zrt. azt kéri az autósoktól, hogy lehetőség szerint kerüljék el ezt az útvonalat. A MÁV-HÉV Zrt. ezt a forgalomtechnikai megoldást a BKK-val és a Budapest Közúttal együtt tervezte meg.

Kérdésünkre, miszerint az utasok számára nem lenne-e kényelmesebb a teljes vonalon pótlóbuszokkal megoldani a közlekedést, Kazai Katalin elmondta, ha a pótlóbuszok fél éven át a teljes szakaszon közlekednének, az Csepel belvárosát teljesen megbénítaná. „Ha a buszokkal tartani szeretnénk a megszokott HÉV-menetrendet és az utaslétszámot, akkor egy-két percenként kellene autóbuszkonvojokat útnak indítani. Csepel belvárosában fizikai képtelenség ennyi autóbuszt ilyen gyakorisággal megforgatni. Ráadásul a buszok forgalmi dugókba kerülnének, míg a HÉV zavartalanul tud közlekedni” – válaszolta a MÁV-HÉV Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese.

Élettartamot növelő felújítás

Megtudtuk, a beruházás során elvégzik a híd tartószerkezeti elemeinek részleges cseréjét, megtörténik a híd szerkezetének korrózióvédelmi felújítása, átépítik a vasúti pályát, lecserélik a felsővezeték-rendszert. Az élettartamot növelő felújítás után várhatóan legalább 15 évig jelentősebb beavatkozásra nem lesz szükség a híd szerkezetén. A másfélmilliárd forint értékű beruházás kormányzati támogatásból valósul meg. A felújítás után helyreáll a megszokott menetrend szerinti közlekedés, a felújított szakasz pályasebessége nőni fog. „A beruházás nem a Kálvin téri projekt része, amelynek során a H7-es HÉV-vonalat a Kálvin térig meghosszabbítják. Jelen projekt elsődleges célja, hogy a Kvassay HÉV-hídon a vasúti közlekedés biztonságát hosszú távon fenntartsák és a híd élettartamát növeljék” – hívta fel a figyelmet.
A pótlóbuszok menetrendjét a Boráros tér forgalmi rendjébe is beillesztik, így a változás az innen induló buszok felszállóhelyeit is érinti. A HÉV-pótló járatok várhatóan az 54-es és az 55-ös buszok jelenlegi felszállóhelyéről indulnak Csepelre.
A menetrendről és a tervezett forgalmi változásokról a MÁV-HÉV Zrt. szórólapokkal tájékoztatja az utasokat, érdemes követni a társaság Facebook oldalát is és a www.mav-hev/kvassay oldalt is.

 

[Fancy_Facebook_Comments]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .