Csepel

Egy év csúszással pályázik a főváros a gerincút építésére

A tavalyi, elrontott pályázat után ismét döntést hozott Karácsony Gergely főpolgármester arról a pályázatról, amely a csepeli gerincút második és harmadik ütemének megépítéséhez szükséges. A 85 százalékos uniós támogatású útépítési terv pályázatára a döntés értelmében maximum 400 millió forintot ad Budapest főváros önkormányzata.

Hirdetés

Duguláselhárítás Csepel
Duguláselhárítás Csepel

A tavaly elrontott pályázat miatt ugyanakkor biztosra vehető, hogy 2024-ig, vagyis ebben az önkormányzati ciklusban már egyetlen méter sem fog megépülni a gerincútból. Karácsony Gergely főpolgármester a 2020-as költségvetést kevesellve hozott döntést arról is, hogy 2024-ig egyetlen, már betervezett csepeli utat sem újíttat fel. Ezenkívül leállíttatta a tervezett csepeli kerékpárút építését, valamint a csepeli HÉV felújításához kapcsolódó P+R parkolók építését is.

A kormánypárti budapesti kerületek hasonlóan jártak, mindenhol politikai alapon állították le a már betervezett fejlesztéseket. Csepelen Tarlós István idején épült meg több mint 50 kilométer csatorna, a gerincút első üteme, és szintén fővárosi támogatással szépült meg a csepeli Kis-Duna-parttól a Rákóczi Kerten keresztül a Tejút parkig számos közterület. Karácsony Gergelyhez – egyelőre legalábbis úgy tűnik – egyetlen csepeli zebra kiépítése fog kötődni. De azt is olyan helyre tervezik, ahol a közelben – ötven méterre ‒ van már egy zebra.

Így ebben az önkormányzati ciklusban a csepeli önkormányzat saját fejlesztésein kívül csak a kormány által biztosított fejlesztések ‒ útépítések és felújítások, a HÉV felújítása, a déli körvasút fejlesztése, a Jedlik felújítása és az észak-csepeli parkfejlesztések, hídépítések ‒ jelentenek fejlődést a kerületnek. Jó hír ugyanakkor, hogy Demszky Gábor és Tarlós István után végül Karácsony Gergely is beállt a csepeli Galvani híd támogatói mögé: ez Budapest új településszerkezeti tervéből derült ki. Ha egyszer majd megírják a Galvani híd születésének kalandos történetét, biztos érdekes fejezet lesz benne, hogyan próbálta Demszky Gábor visszaszerezni az akkori csepeli önkormányzat vezetése hibájából véletlenül eladott hídlábat, hogy egyszer nagy Duna-hídja lehessen a csepelieknek írja a csepel.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .