Csepel ismét az élen

Az elmúlt 250 év híreit olvashatod az Arcanumon, most ingyen. A legnagyobb magyar sajtóadatbázis vasárnapig előfizetés nélkül elérhető!

Szabad Nép, 1944. december (2. évfolyam, 5. szám)1944-12-01 / 5. szám


December 4-én, hétfőn a kora reggeli órákban ragasztották ki Csepelen a hirdetményeket, melyek tudtul adták, hogy a község déli felét még aznap ki kell üríteni.

A csepeli gyárakban dolgozók a község északi felébe menjenek, a többiek pedig induljanak el gyalog a bécsi országúton Komárom felé. A lakosság, mely alig egy pár napja saját szemével látta a német rablást és fosztogatást a kiürített Soroksáron, mély felháborodással fogadta a rendelkezést.

Tudták jól, hogy a kiürítés otthonukat, egy munkás élet minden eredményét zsákmányul dobja oda a fasiszta német és nyilas hordáknak, rájuk pedig a hajléktalanság, az étlen-szomjan kínlódás, a hideg és a kietlen téli országút minden borzalma vár.

A lakosság az asszonyok vezetésével leszaggatta a hirdetményeket, később a községháza körül összegyülekezve az ablakokat betörte és tüntetett a rendelet, a németek és a nyilasok ellen. A magyar honvédek és rendőrök a tömeggel együttérezve védték és támogatták őket.

Azt mondták a munkásoknak: „Ne hagyjátok magatokat, ne féljetek a nyilas csürhétől, itt vagyunk mi és megvédünk titeket“. A kivonult nyilas karhatalom a teherautókról nézte tehetetlenül az eseményeket. Egy autón érkező nyilas vezért kődobásokkal űzött el a tömeg Két másik nyilast, kik a Hortyt éltető honvédek közül akartak egyet elfogni, az asszonyok megvertek és a katonát kiszabadították.

A tüntetők egy másik csoportja fegyverrel szabadított ki a nyilas székházból nyolc munkást. Azt a néhány lakost, akik az egységet megbontva el akartak költözni, ebben megakadályozták. Holmijukat szétszórták, három bútorral megrakott kocsit felborítottak, egy negyediket felgyújtottak. A nyugtalanság másnap folytatódott, 6.-án pedig tetőfokra hágott. Ezen a harmadik napon a község segédjegyzője, később a főjegyző is kiment a tömeg elé és kijelentette, hogy igazuk van az embereknek, ők sem mennek. Mind a kettőt letartóztatták A nép követelte szabadonbocsájtásukat.

Szerdán, 6-án délben döntő fordulat állt be. A németek és nyilasok látták a nép állhatatos harcát, közben hírül vették, hogy a honvédek a Királyerdőn fegyvert osztogatnak a munkások között, látták a dolgozók és a katonaság együttérzését, látták a rendőrök néppárti hangulatát: takaródót fújtak. Kihirdették, hogy a kiürítést visszavonják, minden marad úgy, mint volt.

lyüket, a férfiak önmagukat és családjukat, a csepeli honvédek és rendőrök pedig a népet és a nép előtt a becsületüket Ez a győzelem a német és a nyilas erőszak felett történelmi jelentőségű. Példa, mely követésre vár. Bebizonyosodott, hogy csak a harcoló és egységes nemzet elől hátrál meg a fasiszta erőszak. Csak így menthetjük meg otthonunkat, családunkat, népünket. Csak így menthetjük meg Budapestet és ezer sebből vérző hazánkat.

Arcanum – egy oldal amely most 3 napig ingyenesen elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .