660 kerékpár, 140 varrógép, 100 motorkerékpár készült az első műszakban

Szabad Nép, 1944. december (2. évfolyam, 5. szám)1944-12-01 / 5. szám

A Csepel Vas- és Fémművek dolgozói szép eredménnyel búcsúztak az óesztendőtől. Az előzetes számítások szerint az évi termelési tervet 5,5 százalékkal túlteljesítették.

A tervtúlteljesítés összege akkora, mint a legnagyobb csepeli gépgyár, a szerszámgépgyár egész évi termelése. A tervtúlteljesítés többek között 3250 motorkerékpárt, 6619 kerékpárt és 1000 varrógépet jelentett előirányzaton felül. Az ország legnagyobb kohászati és gépipari kombinátjában a termelékenység hat százalékkal volt magasabb az 1958. évi átlagnál. Az exporttervet 118 százalékra teljesítették. Az eredmények értékét növeli, hogy a 17 csepeli gyár mindegyike teljesítette termelési tervét és kongresszusi vállalását.


138 tonna acél az első műszakban


Hogyan kezdődött tíz új esztendő első munkanapja? Az 1959-es nagy eredmények mellett fel tudtak-e készülni az új feladatokra? Mi ezekre a kérdésekre kerestünk választ tegnap Csepelen. A reggeli órákban szokásosan tömve volt a gyorsvasút. Mint a statisztika kimutatta, a délelőtti műszakban a gépgyárakban a tervezett létszámnak mindössze 1,3 százaléka hiányzott. A gyárak műszakonkénti termelése pontosan nehezen mérhető. Az energiafogyasztás alakulása azonban többé-kevésbé helyesen tükrözi a munka menetét.

Reggel 6 és 7 óra között, teljes kapacitással megindult a gáz, a gőz és az elektromos áram termelése a csepeli művekben. A villamosenergia-fogyasztás csak a délutáni órákban érte azonban el az általában szokásos színvonalat, mivel a Csőgyár délelőttös műszakja leltározási szünetet tartott. Délután megtudtuk több üzem első műszakjának termelési számait is. A martin és elektroacélmű teljesítette előirányzatát: 138 tonna acélt csapolt.

A gépgyárakban az alkatrészgyártás mellett, az év első műszakjában már elkészült 660 darab kerékpár, 13 darab Panni, 100 darab Pannónia-motorkerékpár, 140 darab varrógép és 7 darab szivattyú a kínai csőgyár részére. Az év első műszakjában ez szép eredménynek számít. Ahogy Adamovics Jenő, a tröszt főstatisztikusa kiszámította: a gépgyárak 3 millió 100 ezer forint értékű készárut termeltek vasárnap délelőtt, ami 35 százalékkal volt magasabb az 1959. év első műszakjának eredményénél. A Csepel Vas- és Fémművek idei termelési feladata 5,6 százalékkal magasabb az 1959-esnél, a munka termelékenységét a tavalyi tényszámhoz képest 4,4 százalékkal kell emelni.

Az idei nagyobb feladatok sikeres megoldására már a múlt évben több intézkedés történt. A legfontosabb, hogy a gépgyárak az anyag- és alkatrészkészletek rovására nem teljesíthették túl terveiket. A gépgyári anyagkészletek ma körülbelül 10 százalékkal magasabbak az 1959- es év induló készleteinél. Ez biztosítja a folyamatos munkamenetet, a zavartalan termelést az első negyedévben. A csepeli kohászati üzemekben viszont csökkentek az anyag- és félkészárukészletek. A diósgyőri, a sztálinvárosi, az ózdi gyárak egyenletes és ütemes szállítása azonban itt is biztosíthatja a zökkenőmentes munkát.


1960: a műszaki fejlesztés éve


Minden gyár még decemberben intézkedési tervet készített, melyben felvázolta, mit tesz a zavartalan átmenet biztosítására és a nagyobb feladatok megoldására. A motorkerékpárgyárban például a tervek szerint új cikk, a 175 köbcentiméteres robogók sorozatgyártását kezdik meg a második negyedévben s ezért mindjárt az év elejére 13 százalékos termelésnövekedést terveztek az 1959 negyedik negyedéhez képest. A termelés ilyen mérvű növelésére már a múlt évben megkezdték a zárt ciklusok kialakítását, új munkásokat vettek fel, a festőműhelyben új fúvófülkét állítottak üzembe stb.

Az üzemi tanácsüléseken és több gyárban termelési tanácskozásokon is megbeszélték a dolgozókkal az új esztendő feladatait. Az acélműben, a szerszámgépgyárban, a csőgyárban, a motorkerékpárgyárban új felajánlások is születtek és a dolgozók elhatározták, hogy folytatják a munkaversenyt április 4. tiszteletére. Az új évre való felkészülés jegyében új jelszó született: „Váljék 1960 a műszaki fejlesztés évévé.”

Ez a jelszó már a múlt év novemberében, decemberében a műszaki fejlesztési tervek kidolgozásánál is érvényesült. Az idei — körülbelül 260 millió forintos — önköltségcsökkentési tervfeladatok 57 százalékának végrehajtását az előre megtervezett műszaki és szervezési intézkedések biztosítják.


Új gyártmányok az új évben


A gyártmányfejlesztésben talán a legjelentősebb program a finomkohászat nagyobb arányú fejlesztése. A finomkohászati termékek gyártása országos gazdasági érdek, mivel viszonylag kevés anyagot igényel és nagy értéket jelent.

Az 1960-as program keretében megkezdődik a híradástechnikai alapanyagok, így a különféle lágy mágneses anyagok, a vákuumtechnikai vas- és fémanyag, a dieselesítési alapanyagok nagyüzemi gyártása. A gyártási kísérletek nagy részét már 1959-ben elvégezték. A gépgyártás programjában mind nagyobb helyet kap a különböző rendeltetésű célgépek gyártása.

A Dinamó Villamosforgógépgyár célgépsorát az év első félévében készítik el. Ezenkívül készül még egy esztergakés-gyártó automata gépsor a készülék- és szerszámgyárban. A motorkerékpárgyár a 175 köbcentiméteres robogók mellett megkezdi a burkolt Pannónia motorkerékpárok szériagyártását is. A gépgyártásban igen jelentős cél a transzformátorgyártás megkezdése Csepelen.

Atervek szerint ez év első félévében teljes ütemben megindul a transzformátorgyártás. A hazai vegyipar fejlesztését, valamint az exportigények kielégítését szolgálja egy másik új csepeli profil: a vegyigépgyártás. E program keretében máris elkezdődött a tekercselt konverterek gyártása.Eredményes volt tehát az év első műszakja Csepelen.

A múlt évi nagy feladatok mellett jól készültek fel az ideire is. Éppen ezért nyugodtan szilvesztereztek, jól mulattak s az ünnepnapok után teljes szívvel láttak hozzá a hétköznapok, a jólétet teremtő hétköznapok feladatainak megoldásához.

Kovács József

Arcanum – egy oldal amely most 3 napig ingyenesen elérhető.

Borítókép_ fortepan


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .