Szavalóverseny a Radnótiban

Forrás

A Magyar Költészet napján „A dalszöveg is vers” címmel ismét megrendezték a Radnóti Miklós Művelődési Ház népszerű szavalóversenyét. A jelentkezők idén is négy kategóriában indulhattak. A produkciókat Máger Judit szerkesztő, újságíró, Pásztor Ádám színész és Vida István a Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatója értékelte.

 

A verseny évről-évre izgalmas kísérletet tesz arra, hogy megmutassa, milyen kapcsolatban áll a dalszöveg és a vers. Mennyire átjárhatók, elkülöníthetők, mennyire számít a dalszöveg jelentése, értelmezése. A könnyűzene, a rockzene vagy éppen egy gyerekdal képes-e megállni a helyét prózában is. A színpadra vitt slágerek (pl. Ákos, a Republik, az Alma együttes, Radics Gigi vagy a Tankcsapda) jól mutatták, hogy a dalszöveg és a vers nem is olyan távol eső műfaj. Sőt bizonyos dalszövegek a klasszikus költészetből táplálkoznak, annak hagyományait őrzik, formálják újra. S bár komoly feladat elkülöníteni a dalszöveget és a zenét, ebben a rendhagyó próbatételben minden versenyző jól teljesített, s talán sikerült közelebb hozni a költészet, a versmondás élményét a hétköznapokban is.

 

HELYEZÉSEK

Alsó tagozat: 1. Vastag Emese Bíborka (Mátyás Király Ált Iskola), 2. Váradi Krisztina (Móra Ferenc Ált Iskola), 3. Hardi Barbara (Móra Ferenc Ált Iskola), Különdíjas: Szilvási Szabolcs (Móra Ferenc Ált Iskola). Felső tagozat: 1.Sándor Alexa Fanni (Egressy Béni Református Művészeti Középiskola), 2. Küller Andrea (Móra Ferenc Ált Iskola), 3. Kiss Alexa (Móra   Ferenc Ált Iskola). Különdíjasok: Tekeres Judit (Szárcsa Ált Iskola), Cseke Anna (Móra Ferenc Ált Iskola), Gáspár Vera (Móra Ferenc Ált Iskola) Középiskola: 1. Csapó Máté (Szent Györgyi Albert Gimnázium); Felnőttek: 1. Kárpáti István, 2. Széplaki Imre

A díjakat az eredményhirdetést követően Borbély Lénárd polgármester adta át. A résztvevők emléklapot kaptak, a dobogósok oklevelet és könyvutalványt vehettek át. Az elsők helyezettek pedig emellett plusz ajándékkal térhettek haza.

A programot a Kaláka együttes koncertje zárta.

A versenyről készült képeket ide kattintva tekinthetik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .