Német Szilárd a baloldallal kokettál

Ma délelőtt Németh Szilárd segítségével, négy képviselőjének szavazatával a DK-MSZP-Momentum levetette a költségvetést a képviselő-testület napirendjéről. A csepeli baloldal korábban jelezte: szakmailag nem talált problémát a költségvetésben, most viszont nemet mondtak Csepel biztonságos, stabil és a fejlődést biztosító költségvetésére, veszélyeztetve ezzel több ezer csepeli béremelését, az egészségügyi és önkormányzati intézmények működését – írja a csepel.hu

Hasonlóan döntött a csepeli Fidesz négy képviselője is. Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő napokkal ezelőtt közleményben tette egyértelművé: Borbély Lénárd csepeli polgármester miatt nem támogatja a Fidesz a csepeli költségvetést.

A Németh Szilárd által vezetett csepeli Fidesz közleménye azzal vádolja Borbély Lénárd polgármestert, hogy magáncélra használja a közpénzt és „elkótyavetyéli” a kerület vagyonát. Utóbbi vád azért furcsa, mert a rezsibiztos azért záratta ki Csepel polgármesterét és alpolgármestereit a Fideszből, mert nem adták az alapítványának a Munkásotthont és a Kis-Duna-part jelentős részét. Csepel vagyona emellett huszonegymilliárd forinttal gyarapodott az elmúlt években. A polgármester „megállítása és megakadályozása” érdekében „alternatív költségvetést” is beadott négy fideszes képviselő. Ennek lényege, hogy a 2024-es költségvetés elfogadása nélkül is kapják meg a havi 800 ezer forintos tiszteletdíjukat. Az alternatív költségvetést jogszabályellenesen nyújtották be, ezért azt nem tárgyalhatta a testület.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a beérkező összes javaslatot befogadta, annak ellenére, hogy ezeknek a feladatoknak az elvégzése a Főváros dolga lenne.  Ezek leginkább az elmúlt öt évben Karácsony Gergely által teljesen leállított fővárosi fejlesztések átvállalása, vagyis a gerincút, a kétszintes Corvin csomópont és a P+R parkolók megépítése. A polgármester korábban nyilvánvalóvá tette: a kerület hajlandó átvállalni a fővárosi feladatokból, ha kézzelfogható haszna van a csepeliek szempontjából, és a főváros kifizeti a számlát.

Borbély Lénárd polgármester az ülés után elmondta: a döntés felelőssége a képviselőké, ők tartoznak magyarázattal a választóik felé. Nekik kell elmondaniuk az óvodapedagógusoknak, hogy mi lesz a tervezett egyedülállóan magas béremelésükkel. Hogy 1700 dolgozó miért nem kapja meg az átlagosan 15%-os fizetésemelését. A polgármester hozzátette: a 2024-es költségvetés garantálná az egészségügyi szolgálat működtetését, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás üzemeltetését, a nyugdíjasház működtetését, a csepeli szociális támogatásokat, a nyári napközis tábort, az iskolai tanulmányokat kezdő gyermekes családok támogatását, az ingyenes nyári gyermekétkeztetést, az ingyenes védőoltásokat az újszülöttek és az idősek számára, az ovisok és a diákok ingyenes úszásoktatását, a kerületi sport- és civil szervezetek, valamint az egyházak támogatását.

Költségvetés nélkül egyébként a Városgazda 77 megváltozott munkaképességű dolgozóját is elképzelhető, hogy el kell bocsátani, és a nyugdíjasok nagy népszerűségnek örvendő kedvezményei, rendezvényei is megszűnnek addig, amíg a költségvetést meggátló Németh Szilárd‒DK‒MSZP‒Momentum-összefogás másként nem dönt.

Borbély Lénárd polgármester a törvényi határidőn belül újabb kísérletet tesz a 2024-es költségvetés elfogadtatására.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .