Csepelen is gyérítik a szűnyogokat

Folytatódik a katasztrófavédelem központi szúnyoggyérítési programja. A szakemberek az ország több pontján is biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

Március óta zajlik a szúnyogok tenyészőhelyeinek felderítése. Entomológusok, vagyis rovartannal foglalkozó szakértők vizsgálják folyamatosan ezeket a területeket. Rendszeresen ellenőrzik a lárvák számát és fejlődési állapotukat. A száraz tavaszi időjárásnak köszönhetően és a folyók alacsony vízállása miatt nem alakultak ki ideiglenes tenyészőhelyek, így azokra a pontokra lehet koncentrálni, ahol a szúnyogok évről évre megjelennek.

A következő napokban a Kőrősöknél és egyes Tisza-holtágaknál, valamint azok környezetében lesznek kezelések, a gyérítéshez szükséges anyagokat légi úton juttatják ki. A Csepel-szigetnél földi módszerrel juttatják ki a biológiai készítményt. A lárvák ellen felhasznált készítmény egy baktérium által termelt speciális fehérjét tartalmaz, amely az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat.

Azokat a területeket, ahol a szúnyogok kifejlődési helyét sűrű növényzet fedi, nem lehet megfelelő hatékonysággal repülőről permetezett folyadékkal kezelni, mert a fák lombján fennakadna a minimális mennyiségben kijuttatott szer, és nem jutna el a vízbe. Itt granulátumot alkalmaznak, amely könnyebben átjut a fák levelein és így a vízbe kerül. A granulátum a folyadékhoz hasonlóan ugyanazt a természetes baktérium által előállított fehérjét tartalmazza, mint a folyadék, csak a szúnyoglárvákra jelent veszélyt, minden más élőlényre ártalmatlan.